Recept

Heb je wel eens op de achterkant van een pak muesli of cruesli gekeken die je in de supermarkt hebt gekocht? Deze zitten namelijk bomvol met suiker! Hoogste tijd dus om zelf een gezonde granola te maken. Het is super makkelijk, lekker en helemaal niet duur. Binnen een handomdraai heb je je zelfgemaakte granola voor ‘s ochtends in je kwark of yoghurt. Hieronder staat een basisrecept. Hier kun je nog allerlei toppings aan toevoegen, wat je zelf lekker vindt!

Wat heb je nodig (voor ongeveer 12 porties):

250 gram havermout
150 gram gemengde, ongezouten noten (grof gehakt)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ahornsiroop of honing
2 eetlepels water

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden,
  2. Hak de noten grof.
  3. Doe alle ingrediënten bij elkaar en hussel goed door.
  4. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel hierover de granola.
  5. Bak de granola ongeveer 15-20 minuten. Hussen elke 5 minuten de granola even door, totdat het mooi goudbruin is.

Hieronder een aantal opties voor toppings die je kunt toevoegen door je granola.

Toppings:
  • Rozijnen
  • Gedroogde abrikozen
  • Dadels
  • Cranberry’s
  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten
  • Lijnzaad
  • Kokosvlokken
  • Cacaonibs

 

Voedingswaarde (zonder toppings) per portie (30 gram):
Calorieën: 184 kcal
Koolhydraten: 16 gram
Eiwitten: 5,3 gram
Vetten: 10,1 gram
Vezels: 2,2 gram